eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Italian Pan-Seared Tuna – super danie z tuńczyka Jamie’go Olivier’a

data dodania: 2012-01-05 21:37
autor: eater
źródło: oneginetatopa.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 3 ząbki czosnku,
  • paczka pomidorków koktajlowych,
  • duża garść czarnych oliwek (najlepiej nie krojonych),
  • jedna bazylia rosnąca w doniczce,
  • jedna cytryna,
  • dwa steki z tuńczyka (można kupić świeżego ale też świetnie smakuje stek z tuńczyka głęboko mrożonego, ważne tylko by przed przygotowywaniem dania był już rozmrożony),
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • oliwa,
  • 4 fileciki anchois.

   Najpierw włączamy piekarnik – tam włożymy usmażone steki z tuńczyka gdy będziemy robić sos.
Kawałki tuńczyka (grubości około jednego centymetra) posypujemy solą, pieprze i oregano.

Rozgrzewamy patelnię. Smażymy w zależności od tego jak lubimy – jeżeli chcemy by tuńczyk był różowy w środku to 2 minuty, jeżeli zależy nam na tym by był dobrze wypieczony to aż 4 minuty. Pamiętamy o dodaniu soku z cytryny do smażących się steków.

Wkładamy je do piekarnika by nie stygły.

Rozgrzewamy patelnię, smażymy czosnek, następnie dodajemy pomidorki koktajlowe (wcześniej umyte i pokrojone na cztery części). Siekamy liście bazylii (zostawiając kilka do przybrania gotowego steku). Dodajemy pokrojone czarne oliwki. Wyciskamy sok z cytryny (pamiętając o tym by sok przelać przez sitko by w sosie nie znalazły się pestki i „farfocelki”).

Na talerzach układamy sos, wyciągamy steki z piekarnika, kroimy je na około półtoracentymetrowe paski, podajemy przyozdobione bazylią.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.