eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Wietnamska kwaśna zupa z łososiem

data dodania: 2012-01-05 14:00
autor: Prezydentowa
źródło: kuchniaprezydentowej.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 150 - 180 g ugotowanego makaronu ryżowego
  • 750 ml bulionu azjatyckiego lub warzywnego (może być z kostki)
  • 1 łyżeczka proszku z tamaryndowca, rozpuszczonego w 30 ml wrzątku (opcjonalnie, z powodzeniem można ten składnik zastąpić sokiem z cytryny bez uszczerbku na smaku)
  • 3 suszone lub świeże liście limonki kafir, 4 cm kawałek świeżego imbiru, okrojonego na grubsze plasterki
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 ząbki czosnku, 200-250 g łososia, pokrojonego na niewielkie kawałki
  • 2 łyżki oleju kukurydzianego, 1 szalotka, bardzo drobno posiekana
  • 1 suszona papryczka chili, pokruszona (nasiona odrzucone!) lub 1/3 jeśli ktoś nie lubi ostrego
  • 2 pomidory, bez skórek i pestek
  • 150 g ananasa w małych kawałkach (może być z puszki) - ja nie dawałam bo nie przepadam i rzadko mam w domu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego, 1 limonka pokrojona na ćwiartki
  • 2 łodygi zielonej cebulki, duża garść kiełków fasoli lub soi
  • listki kolendry z 2-3 łodyżek, pieprz do smaku

   1. W niewielkiej szklanej misce mieszam sos rybny i 2 przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Kawałki łososia mieszam z marynatą, odstawiam do lodówki na 20-30 minut. Trawę cytrynową kroję na 4-centymerowe kawałki, rozgniatam trzonkiem noża.
2. Bulion podgrzewam, wrzucam liście limonki, ziarna pieprzu, trawę cytrynową, doprowadzam do wrzenia, gotuję 5 minut. W tym czasie kroję ząbek czosnku na cienkie plasterki i na małej patelni rumienię na jednej łyżce rozgrzanego oleju z dwóch stron, wykładam na talerzyk, odstawiam. Kiełki sparzam na sitku wrzątkiem, również odstawiam. Pomidory pozbawione skórek i pestek kroję na ósemki.
3. Na patelnię wlewam łyżkę oleju, na rozgrzany wrzucam szalotkę, chili, podsmażam lekko, wlewam łyżkę sosu sojowego, smażę przez 1 minutę, dodaję łososia, podduszam do odparowania soków ok. 3 minuty. delikatnie mieszając. Następnie dodaję do bulionu zawartość patelni, pomidory, ananasa (jeśli mam) i cukier do bulionu. Gotuję na lekkim ogniu 10-12 minut.
4. Wciskam do zupy sok z jednej ćwiartki limonki, gotuję 1 minutę i próbuję. Zupa powinna być lekko rybna i słodkawa w smaku, wyraźnie kwaśna i troszkę pikantna. W razie potrzeby doprawiam sosem rybnym (jeśli jest mało esencjonalna), sosem sojowym (jeśli mało słona) oraz ewentualnie sokiem z limonki i mielonym pieprzem.
5. Do większych miseczek nakładam dość spore porcje ciepłego makaronu ryżowego, nalewam zupę po brzegi, dekoruję kiełkami, ukośnie pociętymi plasterkami szczypioru, prażonym czosnkiem i kolendrą, na osobnym talerzyku kładę pozostałe kiełki i ćwiartki limonki, żeby każdy mógł sobie jeszcze doprawić zupę.
Doskonała zupa jako przystawka lub I danie.

Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.