eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Wigilijna kapusta z grzybami i grochem

data dodania: 2011-12-23 18:58
autor: janek
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1 kg kapusta kiszona
  • 30 dkg grochu
  • grzyby 10 dkg
  • mała marchew
  • 1/2 cebul1
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól pieprz majeranek
  • miód

   Gotowanie kapusty najlepiej zacząc na 2 dni przed wigilijną kolacją, wtedy jej smak będzie najlepszy. Wigilijne potrawy zobowiązują do poświęceń. Niby prosta potrawa, ale aby wyszła "potężnie dobra" dobrze trzeba się nagimnastykować :)
Ilości kapusty, grochu i grzybów celowo nie podaję - to kuchmistrz musi uchwycić jak dużo tego będzie. No ale: najwięcej kapusty, troche mniej grochu i grzyby niech się pojawią jako akcenty.

Kapustę gotujemy co najmniej 2 godziny, wraz z kilkoma liścmi laurowymi i kilkoma ziarnami ziela angielskiego ( 2-4). Groch moczymy w wodzie przez noc i potem na wolnym ogniu gotujemy ( uwaga! nie może nam się rozgotować, lepiej na pół twardo - dojdzie nam w potrawie). Grzyby (borowiki, prawdziwki) moczymy na 2 godz przed wrzuceniem do garnka. Cebulę (drobno pokrojoną lub startą) dusimy i szkliwimy na patelni. Łączymy kapustę z grzybami i grochem, solimy, pieprzymy a następnie całość dusimy na wolnym ogniu czasem mieszając.
Gdy całość już nam mięknie, dodajemy 2 łyżki miodu, wciskamy nieco cytryny, solimy pieprzymy, delikatnie posypujemy majerankiem, można dodać łyżkę przecieru pomidorowego. Odstawiamy na noc.
W dniu Wigilii podgrzewamy, a dla smakoszy dodajemy kieliszek brandy, aromat niezapomniany. Idealne do smażonej ryby. Smacznego!

Komentuj ten przepis


lepiej już nic nie wrzucaj gosciu
2014-07-12 14:23 przez: Anonim



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.