eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Ciasto zebra

data dodania: 2011-12-19 22:27
autor: kremlinek
źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2,5 szklanki mąki
  • szklanka fanty
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 5 jajek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka oleju, łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 łyżki kakao, 1,5 szklanki cukru
  • Składniki na lukier:
  • Sok z połowy pomarańczy, Około 2 łyżek mleka
  • Cukier puder (ilość taka, aby doprowadzić do lukru gęstego, jak śmietana)
  • Dowolna posypka

   1. Utrzyj całe jajka ze stopniowo dodawanym cukrem. Masa będzie gotowa, kiedy nabierze puszystości i zmieni barwę na kremową.
2. Do ciasta stopniowo dodawaj mąkę. Miksuj.
3. Dodawaj stopniowo olej. Miksuj na małych obrotach.
4. Następnie dodaj fantę. W dalszym ciągi miksuj na małych obrotach.
5. Na końcu dodaj proszek do pieczenia i po raz ostatni miksuj.
6. Ciasto podziel na dwie części: do jednej dodaj skórkę pomarańczową, a do drugiej kakao. Mieszamy, aby dobrze połączyć składniki.
7. Tortownicę natłuść i posyp kaszą manną lub bułką tartą.
8. Nalewamy łyżkę masy czekoladowej na środek tortownicy, na środek masy czekoladowej nalewamy łyżkę masy pomarańczowej. Postępujemy tak, aż do zapełnienia 2/3 wysokości ścianki blachy (w ten sposób dajemy ciastu miejsce na wyrośnięcie). Na schemacie
pokazałam, jak nalewać ciasto, aby uzyskać efekt "zebry".
9. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
10. Upieczone ciasto będzie koloru złotawo-brązowego. Dobrze jest włożyć drewniany patyczek do środka ciasta i zobaczyć czy wychodzi czysty. Jeśli będzie oblepiony ciastem, to znaczy, że ciasto jest nie upieczone i trzeba włożyć je na trochę do piekarnika.
11. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.
12. Nakłuj wierzch ciasta w kilku miejscach wykałaczką. Kiedy ciasto polejesz lukrem, część z niego wleje się do środka ciasta.

Wykonanie lukru:

1. Do miseczki dodaj sok i mleko.
2. Stopniowo dodawaj cukier puder i mieszać trzepaczką. Lukier powinien mieć konsystencję gęstszej śmietany.
3. Posyp lukier dekoracjami.
4. Odczekaj, aż lukier zastygnie i podawaj ciasto.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.