eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Bigos Staropolski

data dodania: 2011-12-18 12:26
autor: dariaanna
źródło: dariaanna.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 60-70 g suszonych grzybów
  • 250 g suszonych śliwek, 200 g suszonych moreli
  • 300 g karkówki wieprzowej (przyprawione solą, pieprzem i majerankiem)
  • 1,5 kg kapusty kiszonej (liczyć wraz z zalewą), 200 g żeberek wieprzowych
  • 5 liści ziela angielskiego, 5 liści laurowych
  • 0,5 kg poszatkowanej białej kapusty, 100 g szynki wędzonej
  • 150 g kiełbasy, 200 g boczku wędzonego
  • 1 większa cebula, 2 średnie jabłka
  • 0,5 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka majeranku, 0,5 łyżki kminku
  • 1 łyżka otartego, suszonego lubczyku
  • 0,5 łyżki tymianku, 0,5 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki miodu, pieprz, sól

   Przygotowanie Początkowe:

Dzień wcześniej namoczyć grzyby, śliwki i morele, każde w osobnej wodzie.
Dzień wcześniej można również podzielić na plastry, przyprawić i usmażyć na tłuszczu (na rumiano, może być bardziej przypieczona) karkówkę wieprzową.


Przygotowanie Główne:

Do garnka (powinien być o połowę większy od pojemności kapusty białej wraz z kiszoną, 5 litrowy powinien być odpowiedni) włożyć kapustę kiszoną wraz z jej zalewą.
Śliwki i morele wyciągnąć z wody i pokroić w kostkę.
Grzyby wyciągnąć z wody i pokroić w cienkie paski.
Wszystkie susze wraz z wodą, w której się moczyły dodać do garnka z kapustą.
Dodać żeberka wieprzowe.
Dodać liście laurowe i ziela angielskie.
Zalać wodą tak, aby wszystko było nią zakryte, nie więcej.
Dokładnie wymieszać.
Gotować pod przykryciem na średnim płomieniu, aż kapusta będzie miękka.
Wyciągnąć z kapusty żeberka, obrać z kości i pokroić w kostkę.
Dodać do garnka.
Dodać białą kapustę.
Dodać szynkę, pokrojoną w kostkę.
Dodać mięso, pokrojone w kostkę, które dzień wcześniej usmażyliśmy wraz z jego tłuszczem.
Dokładnie wymieszać.
Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem.
Między czasie pokroić w kostkę kiełbasę, a boczek w paski.
Usmażyć bez tłuszczu na patelni, lekko przypiekając.
Całość wraz z tłuszczem dodać do garnka.
Zmniejszyć płomień na mały i gotować/podgrzewać od tego momentu bez przykrycia.
Pokroić cebulę w kostkę i usmażyć na tłuszczu, na rumiano.
Całość wraz z tłuszczem dodać do garnka.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
Wlać wino.
Dodać przyprawy: majeranek, kminek, lubczyk, tymianek, gorczycę.
Dodać miód.
Wszystko wymieszać.
Po zakończeniu przygotowywania bigosu gotować/podgrzewać go bez przykrycia na małym ogniu przez 1 godz. dziennie przez 3 dni, w czasie tego procesu co jakiś czas wymieszać bigos łyżką (ja 1. dnia gotowałam 2 godz., a drugiego 1 godz. i bigos był równie smaczny). Bigos powinien uzyskać gęstą konsystencję, bez nadmiernej ilości soków i ciemny kolor.
Doprawić solą i pieprzem (nieznacząco; ja nie dałam w ogóle, ponieważ nie widziałam potrzeby).
Podawać na ciepło.
Trzymać w lodówce kilka dni lub zaprawić w słoiki.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.