eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Domowe Pieguski

data dodania: 2011-11-29 10:10
autor: Magatek
źródło: spoonoftaste.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1 tabliczka czekolady z całymi orzechami ( użyłam tej z "okienkiem")
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • pół szklanki rodzynek( trzeba je sparzyć wrzątkiem)

   Mąkę łączymy z zimnym masłem, dodajemy cukier, dwa żółtka, pokrojoną czekoladę z orzechami oraz rodzynki. Jeżeli ciasto nie będzie się chciało połączyć, należy dodać trochę zimnej wody. Formujemy 3 lub 4 wałeczki o średnicy ok. 4 cm, zawijamy w papier lub folię i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.

W czasie gdy piekarnik będzie się rozgrzewał do 180 stopni, kroimy ostrym nożem schłodzone ciasto w talarki o grubości 1cm, lekko je spłaszczamy przed ułożeniem w blaszce. Pieczemy około 15-20 minut. Polecam po kwadransie tradycyjnie sprawdzić ciastko zapałką czy nie jest surowe, Smacznego :)

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.