eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Terrina z surimi

data dodania: 2011-11-28 15:31
autor: MagdaSmakZdrowia
źródło: smak-zdrowia.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • brokuł (250g), marchew (250g)
  • jogurt naturalny (250g), ½ paczki surimi (125g)
  • 2 jajka (120g), kukurydza (100g)
  • żelatyna (40g), przyprawy

   Brokuły i marchew gotujemy w osolonej wodzie, następnie wyciągamy je do dwóch osobnych naczyń. Do każdego dolewamy po 200ml wody, która nam została z gotowania i miksujemy na gładkie masy. Do trzeciej miski wlewamy jogurt i rozrabiamy go z 200ml wody. Do czwartej miski wlewamy 300ml wody. Wszystkie trzy masy i wodę w czwartej misce doprawiamy do smaku.W 200ml gorącej wody rozpuszczamy 40g żelatyny, następnie po ¼ żelatyny należy wmiksować do każdej z kolorowych mas i do przyprawionej wody. Blaszkę o wymiarach 30x16 wykładamy folią spożywczą. Kolejność wylewania kolorowych mas dowolna. Po każdym kolorze wstawiamy blaszkę na 5 minut do zamrażarki, wtedy szybciej stężeje i można wlewać następną. Do środka wkładamy surimi, najlepiej w ciemną masę, żeby ładnie się odznaczało. Wierzch terriny przyozdobiłam ugotowanym jajkiem, kukurydzą i zalałam przeźroczystą galaretką z przyprawionej wody.Terrina warzywna ma bardzo delikatny smak, dla jego wyostrzenia można albo porządnie doprawić każdą z mas, albo podać terrinę np. z sosem czosnkowym. Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.