eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Deser ogrodnika

data dodania: 2011-11-27 14:25
autor: Ewolucjawkuchni
źródło: ewolucjawkuchni.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • dwie gorzkie czekolady
  • 4 jajka, 8 łyżek cukru
  • 400 ml śmietanki 36%, może być też 30%, ale trzeba ją solidnie ubić i nie zrobić jednocześnie masła, jednym słowem, trzeba uważać
  • 3 łyżeczki żelatyny i odrobina wrzątku do jej rozpuszczenia (opcjonalnie), bez niej mus też zastygnie, ale trwa to dłużej
  • kilka ciasteczek oreo
  • oraz: doniczki bez dziurek na dole, świeże kwiaty lub mięta, słomki

   Zanim zaczniecie przygotowywać mus, zastanówcie się nad ewentualnym zmniejszeniem proporcji, ponieważ podane składniki starczają spokojnie na zasłodzenie ośmiu osób.

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystygnięcia. Ostatnio zamiast stawiać miskę z czekoladą na garnku z gotującą się wodą, po prostu miseczkę z czekoladą wstawiam na 5 minut do parownika. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, również odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z dwoma łyżkami cukru, odstawiamy i w innej misce ubijamy białka, również dodając dwie łyżki cukru. W dużej misce cztery żółtka ubijamy z czterema łyżkami cukru. Nie przerywając miksowania dolewamy lekko przestudzoną żelatynę, następnie wlewamy czekoladę, dalej miksujemy. Kolejny etap to dodanie bitej śmietany i dokładne zmiksowanie. Odstawiamy mikser i teraz delikatnie mieszając dodajemy pianę z białek. Teoretycznie można mieszać mikserem na najniższych obrotach, jednak bezpieczniej jest użyć zwykłej łyżki.

Mus przekładamy do doniczek, w środek wkładając słomkę, przyciętą odpowiednio, tak aby nie wystawała. Posypujemy rozdrobnionymi ciasteczkami oreo, oczywiście bez białych środków. Teraz wystarczy włożyć kwiatek w słomkę i gotowe :)

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.