eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Świąteczne bułeczki nadziewane kapustą i grzybami

data dodania: 2011-11-23 11:13
autor: KeJt_
źródło: przepisyzsercadomu.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Na farsz:
  • 500g kapusty kiszonej, 50g suszonych grzybów leśnych
  • Liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego
  • Na ciasto:
  • 450 g mąki, 150 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży, 2 jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła

   1 Kapustę zalewamy 250ml wody, wrzucamy grzyby i przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu godzinę.
2. Po tym czasie odsączamy kapustę i grzyby, wyjmujemy liść laurowy i optymalnie ziele angielskie. Farsz siekamy na desce i odstawiamy.
3. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 15minut.
4. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
5. Ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h.
6. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części 6 większych lub więcej mniejszych w zależności jak duże bułeczki chcemy uzyskać.
7. Każdą kulkę ciasta rozciągamy w rękach lub rozwałkowujemy, na środku układamy sporą ilość farszu a brzegi sklejamy jak pierogi. Układamy je złączeniem do dołu na blaszce.
8. Gotowe bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do napuszenia.
9. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220st. Pieczemy około 20minut do czasu gdy się przyrumienią.

Smacznego

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.