eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Kruche ciasteczka na męską imprezę

data dodania: 2011-11-16 21:35
autor: martabil
źródło: marta.kolonia.gda.pl/kuchnia
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 500g mąki pszennej, 250g margaryny Kasia lub masła
  • 180g cukru, 1 całe jajko
  • 3 łyżki gęstej śmietany, cukier wanilinowy (16g) – nie jest niezbędny
  • kilka kropli aromatu śmietankowego do ciast, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do dekoracji: foremka do wyciskania serduszek
  • kolorowe pisaki cukrowe (np. Oetkera), około pół szklanki cukru pudru
  • kolorowy, gotowy lukier

   1. Margarynę kroimy na kawałki i wrzucamy do mąki. Zarabiamy nożem, aż powstaną grudki.
2. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do miski i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę. Można je zostawić też na noc, można również zamrozić.
3. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto. Wycinamy serduszka i odcinamy ich szpiczasty koniec tak, by powstał kształt pupy. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
4. Kiedy ciasteczka ostygną (ja dekorowałam na drugi dzień), rysujemy na nich pisakami kontury majteczek i odkładamy do zastygnięcia.
5. Z cukru pudru i odrobiny wody ucieramy lukier, powinien być gęsty. Za pomocą łyżeczki wypełniamy nim narysowane wcześniej kontury i rozprowadzamy wykałaczką. Tak samo postępujemy z gotowym lukrem. Ciasteczka odkładamy do zastygnięcia.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.