eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Węgierska zupa pomidorowa

data dodania: 2011-11-14 20:42
autor: Prezydentowa
źródło: kuchniaprezydentowej.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 0,5 litra dowolnego bulionu
  • 100 g pieczonej fasolki chili w pomidorach (można wziąć zwykłą)
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 nieduża papryka zielona
  • 2 kiełbaski debreczyńskie (lub inne małe węgierskie) lub chili lub frankfurterek
  • 50 g wędzonego surowego boczku, 2 pomidory świeże lub z puszki (połowa zawartości wraz z sokiem), ale można też nie dawać
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (lub więcej, jeżeli nie mamy pomidorów)
  • 1/2 łyżki igieł rozmarynu, 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej, sól, pieprz do smaku

   1. Boczek pokroić w paski, wrzucić na zimną patelnię, włączyć średni ogień i powoli wytapiać, następnie podsmażyć na chrupko. Kiedy lekko zbrązowieje dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, lekko poddusić. Rozgrzać bulion w garnku.
2. Dodać paprykę pokrojoną w dużą kostkę, smażyć wszystko 2 minuty, mieszając. Następnie dodać pomidory pokrojone bardzo drobno, dusić pod przykryciem 5 minut.
3. Przełożyć zawartość patelni, rozmaryn i przyprawy do garnka z gorącym bulionem, gotować na małym ogniu 5 minut.
4. Dodać koncentrat i kiełbaskę pokrojoną w krążki oraz fasolkę razem z zalewą i gotować kolejne 3 minuty. Doprawić do smaku, podawać z pieczywem.
Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.