eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Klasyka greckiej kuchni - Musaka

data dodania: 2011-11-14 19:04
autor: Est-Ouest
źródło: est-ouest-est-ouest.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 5-6 małych bakłażanów
  • 650 g mielonej jagnięciny
  • cebula, ząbek czosnku
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżeczka papryki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

   Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki i obgotować w osolonym wrzątku 20 minut. Wyjąć ostudzić. Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i cebule, dodać mięso. Dusić 5 minut. Z bakłażanów zdjąć nożem lub łyżeczką miąższ ale pozostawić czarno-fioletowe skórki. Miąższ bakłażanów zmiksować. Dodać do duszącego się mięsa. Przyprawić oregano i papryką. Tortownicę lub okrągłą formę naoliwić i wyłożyć skórkami bakłażanów tak by nieco zachodziły na siebie. Do środka włożyć mięsno-bakłażanowy farsz. Zapiec 30 minut w 150°C.


Wyłożyć na talerz. Podawać z sosem pomidorowym, z cząstkami pomidorów i z ryżem na sypko.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.