eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Grillowany tuńczyk na szpinaku z sosem pomarańczowym

data dodania: 2011-11-12 18:24
autor: yobada
źródło: yobada.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 4 steki z tuńczyka
  • 2 pomarańcze - obrane i podzielone na cząstki + skórka starta z jednej
  • 2 cebule, sok pomarańczowy (ok. pół litra)
  • pół szklanki białego wytrawnego wina, 200 ml śmietany kremówki
  • pęczek koperku, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz

   Steki z tuńczyka zanurzamy w marynacie z soku pomarańczowego i kawałkach jednej pomarańczy przynajmniej na kwadrans. Przed ugrilowaniem posypujemy solą i pieprzem.
Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na oleju. Zalewamy winem, zagotowujemy. Dodajemy pozostały sok pomarańczowy, cząstki i skórkę pomarańczową oraz koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez ok. 10 minut. Dolewamy śmietankę i miód, mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Jeśli chcemy, by sos miał gładszą konsystencję możemy zmiksować go blenderem.
Grillowanego tuńczyka podajemy na podsmażonym z czosnkiem szpinaku, z dodatkiem przygotowanego sosu.
Gotowe!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.