eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Bustrengo- bolońskie ciasto z kaszy kukurydzianej, jabłek i fig

data dodania: 2011-11-11 12:57
autor: duszek
źródło: potrawyregionalne.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 100 g kaszy kukurydzianej, 200g mąki pszennej-przesianej
  • 100g bułki tartej, 100g cukru pudru
  • 500ml mleka, 3 jaja
  • 100g płynnego miodu, 50 ml oliwy
  • 100 g rodzynek, 100 g suszonych fig
  • 500 g twardych jabłek, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • skórka z 2 pomarańczy, skórka z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka soli, masło do wysmarowania formy

   Zacznijmy od suchych składników.
Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę pszenną,kaszę kukurydzianą,bułkę tartą i cukier.

Składniki wymieszałam.W drugiej misce ubiłam jajka i dodałam do nich miód, olej, mleko

Składniki starannie wymieszałam i wlałam mieszaninę do miski z suchymi składnikami.

Masy połączyłam ze sobą.Dodałam cynamon i sól.

Cytryny i pomarańcze dokładnie sparzyłam i starłam skórki na tarce.

Dodałam pokrojone figi i rodzynki.

I pokrojone w grubą kostkę jabłka.

Łyżką wymieszałam masę i wlałam do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 28 cm.

Wstawiłam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i piekłam około 50 minut.

Przed podaniem posypałam ciasto cukrem pudrem.

Należy je jeść na ciepło, najlepiej z kleksem śmietany kremówki.Ale równie pysznie smakuje na zimno.


Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.