eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Bakłażan faszerowany bulgurem, soczewicą i rybą

data dodania: 2011-11-11 11:52
autor: kikimora
źródło: kulinarneigraszki-kk.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • jeden mały bakłażan, sól, sok z cytryny, świeżo siekana natka pietruszki
  • 3 łyżki kaszy bulgur, 2 łyżki czerwonej soczewicy
  • odrobina oliwy (łyżeczka lub dwie), łodyga selera naciowego
  • mały płat białej ryby morskiej (np. soli), sok z cytryny
  • sól, pieprz, łyżka konentratu pomidorowego + odrobina wody
  • chili, papryka słodka, szczypta gałki, suszona bazylia, kurkuma
  • 2 cienkie plasterki sera żółtego, garstka pestek słonecznika

   Bakłażana myjemy, kroimy na pół wzdłuż. Drążymy łyżeczką z ostrym czubkiem tak, aby przy skórce pozostała ok. 1,5cm warstwa miąższu. Wydłubany miąższ i wydrążone warzywo skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy solą. Odstawiamy na 20 minut.
Kaszę i soczewicę umieszczamy w podwójnym garnku do gotowania na parze. Zalewamy 10 łyżkami wody ze szczyptą soli i gotujemy ok. 15 minut na parze aż do wchłonięcia całego płynu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy rybę doprawioną solą i sokiem z cytryny, pokrojoną w paseczki. Po chwili dorzucamy seler naciowy, podsmażamy razem z rybą. Na koniec dodajemy opłukany nieco z soli miąższ bakłażana. Po 2-3 minutach dodajemy pieprz, chili, paprykę, gałkę, kurkumę i bazylię. Do smaku wlewamy koncentrat rozrobiony z odrobiną wody. Mieszamy dokładnie, dusimy jeszcze chwilę i zdejmujemy z gazu. Mieszamy z bulgurem i soczewicą.
Bakłażana opłukujemy z soli. Nadziewamy farszem. Na wierzchu układamy ser pokrojony w małe kwadraciki. Posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy w suchej formie silikonowej lub wyłożonej papierem żaroodpornej przez 25 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane natką pietruszki.
Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.