eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Cycki Murzynki - Bubbie Cake

data dodania: 2011-11-11 09:37
autor: KacikSlodkosci
źródło: kacikslodkosci.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • na biszkopt bezowy: 7 białek, 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka maku, 1 szklanka wiórek kokosowych
  • szczypta soli, tłuszcz do wysmarowania formy
  • na masę budyniową: 7 żółtek, 1,5l mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła miękkiego prawdziwego
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 3 opakowania budyniu waniniliowego
  • Dekoracja: garść rodzynek
  • około 2 opakowania biszkoptów okrągłych
  • wódka do nasączenia biszkoptów
  • Polewa Czekoladowa: 8 łyżek kakao
  • 8 łyżek masła, 8 łyżek słodkiej śmietany
  • 8 łyżek cukru

   Biszkopt bezowy:

Przygotować blaszkę o wymiarach 20x40 cm (ja upiekłam 2 biszkopty okrągłe o średnicy 25cm). Wyłożyć blaszkę podwójnie papierem do pieczenia i nasmarować tłuszczem. Rozgrzać piekarnik na temperaturę 17 stopni.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać wiórki i mak. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej blaszki. Piec około 2 minut w temperaturze 170 stopni.

Masa budyniowa: 1,25litra mleka zagotować, pozostałe składniki (oprócz soku z cytryny i masła) Dobrze wymieszać lub ubić mikserem, wlać do gotującego się mleka, mieszać do zgęstnienia. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć, stopniowo dodawać ugotowany budyń. Na sam koniec sok z cytryny.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na upieczony spód z maku i wiórek kokosowych.

Dekoracja: Biszkopty nasączyć w wódce i wykładać jeden obok drugiego na masie budyniowej (jeśli nie chcecie by wódka była zbyt odczuwalna w biszkoptach, można ją rozrobić pół na pół z przegotowaną wodą)

Polewa czekoladowa: Wszystkie składanki umieścić w garnku, podgrzać, ale nie gotować. mieszać co jakiś czas do momentu aż cukier się rozpuści. Tak przygotowaną polewę lekko ostudzić, ale tak by jeszcze konsystencja była lejąca. rodzynki maczać po jednym i umieszczać na środku każdego biszkopta. Pozostałą część polewy, wylać pomiędzy biszkoptami (najlepiej użyć łyżkę).

Całe ciasto schłodzić.
Przechowywać w lodówce.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.