eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pulpety w sosie chrzanowo koperkowym

data dodania: 2011-10-31 21:08
autor: duszek
źródło: potrawyregionalne.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki/indyka
  • 1 szt. cebuli, 5 ząbków czosnku, 1 szt. jajka
  • 2-3 łyżki tartej bułki, ok.5 łyżek mleka, sól,pieprz
  • ok.2-3 łyżek chrzanu, sporo świeżego koperku, 3-4 łyżki śmietany
  • 2-3 łyżki mąki np.kukurydzianej, masło, ziele angielskie,liście laurowe
  • bulion, ewentualnie trochę wegety

   Mięso zmieliłam
Cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam.Pod koniec smażenia dodałam starte ząbki czosnku.
Dodałam je do mięsa
Wsypałam tartą bułkę
Dodałam mleko i jajko
Przyprawiłam solą,pieprzem i dokładnie wymieszałam.Dosypałam do mięsa jeszcze trochę koperku.
Formowałam z mięsa małe kuleczki.
Możecie od razu je gotować.Ja jednak najpierw mięso trochę podsmażyłam.
Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego,liście laurowe i wlałam bulion.Gotowałam pulpety około 20 minut i dodałam koperek.
Następnie chrzan.
Na małej patelni z odrobiną masła i sosu z pulpetów wymieszałam mąkę kukurydzianą (mniej kaloryczna niż pszenna)
a następnie dolałam śmietanę.
Wszystko dokładnie wymieszałam i potrzebną ilość dodałam do pulpetów.
Pogotowałam jeszcze chwilę i gotowe.
Pulpety można podawać z różnymi kaszami np.gryczaną,jęczmienną, bądź wedle uznania z makaronem.Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.