eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Bruschetta królewska

data dodania: 2011-10-30 09:50
autor: Pyniu
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
6 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • bułka z ziarnami - 4 szt.
  • pomidor - 1 duży.
  • cebula - 1 duża.
  • orzech włoski - 4 szt.
  • mozarella - 1 gałka.
  • czosnek - 1 duzy ząbek.
  • sos balsamico, oliwa z oliwek
  • oregano, tymianek, bazylia, pieprz, sól

   Bruschetta królewska to moja wariacja na temat tej pysznej przystawki. Zmodyfikowałem ją w taki sposób że jeśli ktoś ją lubi to się w niej zakocha a jeśli komuś nie smakowała to ją co najmniej polubi. Zaczynamy więc. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek lub olej i mocno rozgrzewamy. Bułki rozkrawamy na pól i przypiekamy przez minutę na oliwie tylko ośródką. Odkładamy bułeczki na papierowy ręcznik żeby spłynął nadmiar tłuszczu. Po około 3-4 minutach odwracamy je żeby ostygły. W tym czasie łuskamy orzechy i siekamy je bardzo drobno, kroimy mozzarellę i pomidory na cienkie plasterki, a cebulkę w drobniutką kostkę. Wystudzone bułeczki nacieramy czosnkiem, smarujemy cieniusieńko masłem, następnie posypujemy siekanymi orzechami i bazylią. Rozkładamy plastry mozzarelli solimy, pieprzymy i posypujemy tymiankiem po czym rozkładamy plasterki pomidorów skrapiamy obficie sosem balsamico (nie jest to mieszanka octu balsamicznego i oliwy z oliwek!!! To specjalny sos - mój przepis znajdziecie na egotuj.pl) i posypujemy cebulką na to wszystko oregano i kilka kropel oliwy z oliwek. I już. Możesz jeść i czuć się jak król albo co najmniej jak wenecki doża.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.