eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Jagnię Juliusza Cezara

data dodania: 2011-10-25 14:49
autor: KrychaiZdzichu
źródło: dobrazagrycha.wordpress.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 70 dag jagnięciny, kubek bulionu z baraniny
  • ok. 50 dag czarnych drylowanych oliwek, mała puszka anchois
  • min. 5 ząbków czosnku (nie zaszkodzi więcej ; zimno się robi, trza się uodparniać na choróbska wszelakie)
  • garść świeżego tymianku, garść natki pietruszki
  • kubek czerwonego półwytrawnego wina ( najlepiej włoskiego, rzecz jasna)
  • oliwa, pieprz, sól (ewentualnie, po naszemu anchois nadają potrawie wystarczająco słony smak)

   Mięso myjemy, kroimy na nieduże kawałki ( ok. 1-1,5 cm) i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i winem i dusimy na niewielkim ogniu. Anchois, czosnek (duuuuuuużo czosnku!!! ) oraz tymianek miksujemy na gładką masę i również dodajemy do mięsa. Przyprawiamy jeśli uznamy to za konieczne. Dusimy pod przykryciem co najmniej godzinę (mięso musi być delikatne i niemal „rozpływać się” w ustach). Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Podajemy z brązowym ryżem, kaszą bądź, tak jak my, z  ziemniaczanym piure (kartoflami w tym roku obrodziło wzięło, że aż strach! )

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.