
Składniki przepisu
- 2 szklanki mąki
- Pół szklanki orzechów
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 – 1,5 szklanki startej dyni
- Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki cynamonu
- Pół łyżeczki zmielonego imbiru
- Pół łyżeczki kardamonu
- Sposób przygotowania dania
- Zobacz komentarze (0)
W misce wymieszać mąkę, posiekane orzechy, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy. W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, zdjąć z ognia, dodać żółtka i szybko i bardzo dokładnie wymieszać. Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mokre składniki dodać do suchych, dodać dynię i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą. W blaszce do babeczek umieścić papilotki i wypełniać je ciastem. Piec około 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni. Można udekorować odrobiną rozpuszczonej czekolady.