eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Ciasto marchwiowe

data dodania: 2010-06-07 14:26
autor: kewka
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki utartej marchwi (ok. 30 dag)
  • szklanka utartych jablęk (albo jeszcze jedna szklanka marchwi)
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich (niekoniecznie)
  • szklanka oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej i tarta bułka do formy lub specjalny perganim do jej wyłożenia

   Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Formę wysmaruj olejem i posyp tartą bułką (lub wyłóż pergaminem). Wymieszaj dokładnie jajka, cukier i olej (najlepiej mikserem). Dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodaj marchewkę i orzechy. Wymieszaj raz jeszcze. Zamiast jabłek możesz użyć bananów albo drobno posiekanego ananasa z puszki, a zamiast szklanki orzechów możesz użyć pół szklanki rodzynek (według uznania). Wyłóż ciasto do formy. Piecz przek ok. 50 min.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.