eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Grecka musaka

data dodania: 2011-09-25 18:51
autor: karodos
źródło: domowe-potrawy.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 3 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 500g mięsa mielonego jagnięcego lub wieprzowo-wołowego
  • 2 średnie bakłażany, 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku, puszka pomidorów krojonych (bez skórki)
  • 10 dkg startego żółtego sera, sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano, cynamon, mielony kminek
  • ½ pęczka natki pietruszki, oliwa z oliwek (po podsmażenia bakłażanów)
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy (do podsmażenia mięsa)
  • Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki
  • 1 ¼ szklanki zimnego mleka, 2 jajka
  • Sól, biały pierz, gałka muszkatołowa

   Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż w plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie wytrzeć z nadmiaru wody papierowym ręcznikiem. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć na patelni. Po kilku minutach dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Doprawić solą, pieprzem, oregano, kminkiem o cynamonem. Dodać pomidory wraz zalewą i dusić na małym ogniu jeszcze ok. 10-15 minut.


Beszamel: Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę, rozmieszać. Po chwili wlać mleko i ciągle mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Jak sos nieco przestygnie wbić jajka i dobrze zamieszać.


W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układać bakłażany, które nieco posolić, na to trochę posiekanej natki pietruszko, mięso, znów warstwa bakłażanów, pietruszka, mięso. Na wierchu powinny znajdować się bakłażany, na które należy wylać sos beszamelowy. Wierch zapiekanki posypać startym żółtym serem. Musakę wstawić do nagrzanego do 200 ºC (180 ºC z termoobiegiem) piekarnika i piec ok. 45-50 minut, aż wierzch się dobrze zarumieni.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.