eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pizza Polska

data dodania: 2011-09-17 18:58
autor: Kromcio
źródło: kromcio.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 500g maki pszennej
  • 40g swiezych drozdzy
  • 250 ml wody
  • lyzeczka soli
  • pol lyzeczki cukru
  • 2/3 lyzki oliwy
  • 2 jaja
  • dodatki na pizze
  • ser zolty

   Przygotowanie tej pizzy jest naprawde proste i mniej pracochlonne w porownaniu do innych przepisow.
Drozdze rozprowadzic z cukrem i ciepla woda, wymieszac z ok. 4 lyzkami maki,przykryc i odstawic na 15min. do wyrosniecia.
Do maki z sola(mozna dodac tez suszone oregano, bazylie - co lubicie) wlac rozczyn drozdzowy i wymieszac. Zagniesc, zeby mniej/wiecej wszystko trzymalo sie "kupy". Dodac oliwe i zarobic na jednolita mase. Ciasto nie musi wyrastac, ale ja zostawiam je pod przykryciem na 10 min. Jesli tego nie zrobicie nic sie nie stanie :)
Formujemy kolo z ciasta( ja zawsze robie z polowy ciacha - wychodza 2 pizze) i smaruje calosc, takze brzegi - oliwa aromatyzowana. Dziobie srodek pizzy widelcem i nakladam sos pomidorowy. Nastepnie ukladam dodatki. A z okazji, ze miala to byc pizza POLSKA, dlatego naloze rzodkiewke,cebulke, krajowa mozarelle i camembert(lub dowolny plesniowy), szynke oraz zolty ser. Najwiecej wiejskiego uroku daja jaja, ktore nakladam na pizze po 5 min. w piekarniku. Bialko sie zetnie, a kiedy bedziemy porcjowac pizze, zlocisty krem wyplynie na pyszne trojkaty. Koniecznie udekorujmy wszystko szczypiorkiem. Poz zjedzieniu takiej pizzy, mozemy sie czuc patriotami :P
Wstawiamy PIZZE do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 min. (lub wiecej, jesli jubicie bardziej przypieczona pizze). Wszystko blyskawicznie sie piecze. Pamietajcie, zeby dodac jaja! :) Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.