eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Ciasto drożdżowe z kruszonką

data dodania: 2011-09-15 12:44
autor: duszek
źródło: potrawyregionalne.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1 kg. mąki, 10 dkg drożdży
  • 4 jaja, 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze), 1 kostka margaryny
  • zapach np.pomarańczowy, rodzynki (opcjonalnie) ja nie dodałam
  • Kruszonka:
  • 1/2 kostki margaryny
  • mąka
  • 1/2 szklanki cukru

   Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne.Nawet jeśli się zeschnie to można go podpiec w tosterze i zjeść np. z masłem i dżemem;-) Ja zrobiłam je w dużej blasze ( i na taką podaję składniki ).Można je zmniejszyć jeśli nie chcecie go aż tak dużo.
Rozkruszyłam drożdże i zalałam ciepłym mlekiem
Do miski przesiałam mąkę i wlałam drożdże z mlekiem.
W tym momencie muszę się usprawiedliwić.Drożdże powinny urosnąć i dopiero powinno się je wymieszać z mąką.Ja włączyłam odruchowo robota i. .. w dalszej części opisu będą rosły ;). ..oj będą...
Dodałam jajka,
cukier,
cukier waniliowy,zapach
i rozpuszczoną, ale zimną margarynę.
Wszystko dokładnie wymieszałam i wyłożyłam ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Przykryłam je np. ściereczką,żeby urosło na około 30 minut.Uwierzcie na słowo...urosło! i to jak! W międzyczasie zrobiłam kruszonkę
Wymieszałam cukier z masłem i dosypywałam mąkę,tak aby powstały charakterystyczne grudki.
Posypałam nią wyrośnięte ciasto.
Włożyłam formę do rozgrzanego piekarnika na 50 minut i piekłam w temperaturze 180 stopni.Tutaj uwaga! Nie zaglądać,nie ruszać ciasta...bo opadnie i zrobi się zakalec.Ja troszkę zajrzałam i leciutko opadło...Ale i tak wyszło pulchne i super smaczne!
Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.