eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Oponki serowe

data dodania: 2011-09-09 23:29
autor: duszek
źródło: potrawyregionalne.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 200 g margaryny np.Kasia
  • 300 g twarogu (ser trzykrotnie mielony)
  • 340 g mąki, 200 g cukru, 2 szt.jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli, 2 łyżeczki spirytusu
  • olej do smażenia (smalec), cukier puder do posypania

   Do miski wsypałam mąkę i cukier.
Dodałam jajka, proszek do pieczenia i spirytus.
Miękką i pokrojoną na kawałki margarynę
Na koniec włożyłam do miski twaróg.Można dodać ser uprzednio mieląc go trzykrotnie.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
Podsypałam blat mąką,żeby ciasto się do niego nie kleiło, ;ręcznie ugniotłam i rozwałkowałam je na około 1-1,5 cm.Wykrawałam koła foremką (można szklanką) a środki kieliszkiem.
Tak przygotowane oponki smażyłam na rozgrzanym oleju (można smalcu),chwilę po każdej ze stron, aż uzyskały złoto-brązową barwę.
Układałam je na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Po przestudzeniu, posypałam oponki cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.