eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Kurczakowy kebab w picie z sosem chilli i czosnkowym

data dodania: 2011-09-08 17:22
autor: Daria_Jarek
źródło: kulinarneimpresje.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 1 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Marynata do kurczaka: 4 duże uda z kurczaka
  • 20g przyprawy do gyrosa (zawiera sól)
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • Sos czosnkowy: 250g jogurtu greckiego lub tureckiego (słonego)
  • 2 małe ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz
  • Sos Chili: 3 duże łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 mała papryczka chili (super ostra)
  • szczypta pieprzu
  • Pozostałe produkty: 2 duże pity pszenne
  • sałata zielona (do woli), pomidorki czereśniowe (też do woli)
  • 1 cebula, 1 czerwona papryka
  • ogórek świeży, sól i pieprz

   Umyte udka z kurczaka obtaczamy w przyprawie do gyrosa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i polewamy oliwą tak aby porządnie się wymieszały. Odstawiamy na pół godzinki do lodówki żeby kurczak nabrał aromatu.

Sos czosnkowy: Połączyć jogurt z wyciśniętym czosnkiem i pieprzem. Następnie odstawić do lodówki do momentu użycia – schłodzony smakuje najlepiej!!!

Sos Chili: Posiekać papryczkę i zmieszać dokładnie z przecierem pomidorowym i pieprzem do smaku.

Przygotowanie całości:
Zamarynowane udka z kurczaka włożyć na kratkę do rozgrzanego do 180 °C piekarnika i piec tak żeby tłuszcz ściekał do brytfanki położonej pod kurczakiem. Należy obracać udka tak aby skórka była zrumieniona i chrupiąca, około 30 minut. Upieczone udka wyjąć z piekarnika i pokroić w małe kawałki. Położyć je następnie na folii aluminiowej i włożyć z powrotem do nagrzanego piekarnika na czas przygotowania całej reszty dania. Obok kurczaka układamy pitę na 2 – 3 minutki żeby była chrupiąca.
Warzywka kroimy według uznania (w paski, w kostkę... jak kto lubi). Przypieczoną pitę rozcinamy delikatnie ostrym nożem i od środka smarujemy sosem chili (w zależności od preferencji – my lubimy troszkę pikanterii), nakładamy ciepłe kawałki kurczaka na pitę, obok układamy wszystkie pokrojone warzywka i polewamy sosem czosnkowym..... i voila.... Kebab gotowy!!!

Komentuj ten przepis


To jest pyszne danie, ja własnie robiłam souwlaki i pitę z przepisów kuchni Lidla, danie super jaki kebab.
2014-07-09 21:08 przez: Anonim



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.