eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Forszmak

data dodania: 2011-01-21 11:22
autor: edan_
źródło: edangotuje.blog.onet.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 70 dag schabu
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 20 dag swojskiej kiełbasy
  • 20 dag ogórków kiszonych
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 cebula, bulion wołowy
  • śmietana, mąka, masło, smalec
  • wino czerwone
  • sól, papryka ostra i słodka, vegeta

   Przygotować esencjonalny bulion wołowy (z kostek wołowych). Schab pokroić w dość cienkie paski i podsmażyć na ostrym ogniu mieszając. Pokroić boczek i podsmażyć na tym samym tłuszczu. Pokroić kiełbasę i podsmażyć. Pokroić ogórki i podsmażyć. Uwaga - kolejność jest ważna! Wszystkie produkty po po podsmażeniu przełożyć do garnka z bulionem, który stoi cały czas na małym ogniu.

Przecier pomidorowy dodać bezpośrednio do zupy. Podobnie sól, paprykę, vegetę - uwaga: vegeta jest słona i łatwo potrawę przesolić, więc ostrożnie. Najlepiej nie dodawać soli w ogóle i regulować smak vegetą.

Z mąki i masła zrobić zasmażkę, dodać do zupy, na sam koniec dodać tylko lekko zeszkloną cebulę. Dodać śmietanę i czerwone wytrawne wino. Ważne jest żeby smażyć poszczególne produkty nie zlewając tłuszczu do zupy - wszystko smażyć na tym samym tłuszczu, ewentualnie uzupełniając jego ilość. Lepiej użyć smalcu niż oleju. Wytapianego na gorąco oczywiście :)

Ilość ogórków zależy od indywidualnego gustu, jak bardzo "kwaśna" ma być zupa. Z bułeczką pychotka.

Komentuj ten przepis


nie za dużo dwa grzyby w barszczu?
2011-06-02 22:01 przez: Anonim



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.