eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Kociołek

data dodania: 2011-01-21 10:50
autor: edan_
źródło: edangotuje.blog.onet.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 2.74023 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
10 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • kapusta
  • marchew
  • ziemniaki
  • cebula
  • czosnek
  • mięso wołowe
  • mięso wieprzowe
  • boczek surowy
  • żeberka wędzone
  • smalec
  • vegeta
  • przyprawa do grilla

   Kociołek, zwany gdzieś pieczonką (tak zasłyszałem) jest to potrawa przygotowywana w specjalnym żeliwnym garnku zamykanym pokrywą ze śrubą. Napełnia się ów kociołek różnościami a następnie, szczelnie zamknięty, wstawia do ogniska na 1,5 do 2 godzin. Ważne, by ognisko raczej żarzyło, niż buchało płomieniami, gdyż można kociołek przypalić. Zwykle rozpalam ognisko wcześniej, by "zdobyć " sporo żaru, a następnie podtrzymuję lekki ogień, delikatnie dokładając raz na jakiś czas niewielkie drewienka. Jeśli żaru jest tyle, że wystarczy na cały okres pieczenia, można kociołek zostawić na ognisku i "zapomnieć" :) Po 2 godzinach jedzonko będzie w sam raz.
Z kapusty obieramy co lepsze liście (jak na gołąbki). Resztę kapusty szatkujemy. Marchew i ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek obieramy i pozostawiamy ząbki w całości. Mięso kroimy w sporą kostkę, boczek w grube plastry oraz porcjujemy żeberka.
Smarujemy kociołek smalcem (nie za grubo). Obkładamy wnętrze liśćmi kapusty ("przyklejamy" do smalcu) oraz plastrami boczku. Na tak przygotowane podłoże (i boki, które sukcesywnie wraz z napełnianiem kociołka także obkładamy liśćmi i boczkiem) wkładamy wcześniej wymieszane z przyprawami pozostałe warzywa i mięso, gdzieniegdzie wtykając żeberka. Niektórzy układają wszystko warstwami, tj. np. najpierw mięso, potem warzywa, żeberka, potem znowu mięso, warzywa, żeberka itp. (lub odwrotnie :) Kwestia gustu. Na sam wierzch zakrywamy wszystko liśćmi kapusty. Zamykamy pokrywą i dokręcamy śrubę.

Tak przygotowany kociołek możemy zabrać ze sobą (np. na kulig, ognisko, piknik) i wstawiamy w przygotowany wcześniej żar (sprawdzamy, czy podłoże jest w miarę stabilne, by nam kociołek się nie wywrócił). Po 1,5 do 2 godzin zdejmujemy z ogniska i zajadamy, popijając najlepiej czymś mocniejszym :)

Komentuj ten przepis


hehe mam taki sam garnek :D:D
2012-07-03 20:59 przez: Anonim na sezon wakacyjny nie ma nic lepszego do piwka! od 15lat to wcinam :D!!
2011-10-12 15:10 przez: Anonim pieczonki=śląska nazwa
2011-01-21 13:27 przez: janek lubię kociołki!
2011-01-21 13:26 przez: janek



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.