eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Półfrancuskie grzebyczki z marmoladą

data dodania: 2011-09-06 21:11
autor: zlodziejka-przysmakow
źródło: zlodziejka-przysmakow.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 25g świeżych drożdży, 5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli, 200g masła
  • 250ml mleka, 1 żółtko rozmieszane z 1 łyżką mleka
  • słoiczek twardej marmolady wieloowocowej
  • posiekane drobno orzechy włoskie

   Drożdże rozmieszaj z ciepłym mlekiem i odstaw na kilka minut, aż zaczną pracować. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Dodaj stopniowo zaczyn i zagnieć składniki na gładkie ciasto. Odstaw na ok.60min. do wyrośnięcia, ciasto powinno zwiększyć swoją objętość mniej więcej o połowę. Odgazuj, uderzając w nie pięścią, uformuj kulę. Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 4-8 godzin do lodówki. Kulę natnij skośnie na głębokość kilku centymetrów i każdy fragment rozwałkuj osobno. Schłodzone masło potnij w plastry i ułóż na środku ciasta. Zakryj bokami, tak aby powstała prostokątna koperta i rozwałkuj, tak aby płat miał wielkość ok. 60x30cm. Złóż tak, jak się składa list tj. 1/3 ciasta z prawej strony przełóż na 1/3 środkowej i to samo z 1/3 z lewej strony. Przykryj folią, odstaw do lodówki na 30min. Wyjmij, obróć o 90 stopni, rozwałkuj, ponownie złóż i odstaw do lodówki. Powtórz czynność jeszcze przynajmniej raz, po czym znowu rozwałkuj. Unieś ciasto delikatnie ku górze i ostrożnie nim wachluj, aby je napowietrzyć. Potnij w kwadraty. Na każdy nałóż odrobinę marmolady i posiekanych orzechów, złóż w pół i sklej. Z jednej strony natnij pazurki i delikatnie wygnij ciastka w łuk. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i zostaw na ok.2 godz. w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni, w tym czasie posmaruj grzebyki jeszcze raz rozmąconym żółtkiem. Piecz przez ok. 15-20min. na złoty kolor. Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.