eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Placki z cukinii z wędzonym kozim serem i sosem pomidorowym

data dodania: 2011-09-06 12:22
autor: Kocham-Jeść
źródło: kocham-jesc.pl/blog
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 4 cukinie
  • 3 jajka
  • kulka mozzarelli
  • mały kawałek wędzonego sera koziego
  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta
  • sos pomidorowy:
  • kilogram dojrzałych pomidorów
  • dwie cebule
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • przyprawy

   Zaczynamy od umycia cukinii, odcięcia końcówek i rozdrobnienia jej na grubych oczkach tarki. Cukiniowe wiórki solimy, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, by puściły sok, który następnie odciskamy i odlewamy.
W tym czasie przyrządzamy sos. Pomidory sparzamy gorącą wodą, w rondelku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, następnie dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę. Pomidory obieramy ze skórki, wycinamy twarde części, resztę rozdrabniamy i dodajemy do cebuli i czosnku. Solimy. Gotujemy na małym ogniu, aż pomidory rozpadną się, płyn się zredukuje, a sos nabierze gęstości. Sos zawsze przyprawiamy pod koniec gotowania. Można użyć mieszanki ziół włoskich, lub dodać nieco bazylii, oregano, natki pietruszki i czerwonego pieprzu.
Wracamy do placków. Rozbijamy jajka, oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę. Najpierw żółtka, a później białka delikatnie mieszamy z cukinią. Dodajemy rozdrobnioną mozarellę, garść startego na drobnego wiórki sera koziego, pieprz, sól, natkę pietruszki, nieco estragonu (jeśli ktoś lubi) i w razie konieczności zagęszczamy masę bułką tartą. Smażymy z obu stron i odkładamy na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki podajemy ciepłe i polane sosem pomidorowym.
Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.