eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Gnudi z kremem pieczarkowym

data dodania: 2011-09-05 11:10
autor: KeJt_
źródło: przepisyzsercadomu.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 200g sera ricotta
  • 100g drobno startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 100g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 120g masła do smażenia
  • 350g pieczarek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz
  • 1 mała cebula

   1 Ricottę, jajko, mąkę parmezan i gałkę muszkatołową ze szczyptą soli umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Będzie lekko klejące.

2. Umieszczamy je na 20min w lodówce.

3. W tym czasie obieramy i siekamy pieczarki na plasterki, na patelni rozpuszczamy połowę masła i wrzucamy na nie pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż woda odparuje i się ładnie przyrumienią.

4. Cebulę siekamy i pod koniec smażenia dodajemy do pieczarek.

5. Połowę porcji pieczarek umieszczamy w blenderze. Zalewamy ½ szklanki wody, dodajemy mąkę, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy. Przekładamy je ponownie na patelnie i podgrzewamy, gdy tylko zgęstnieje gasimy płomień i odstawiamy.

6. Ciasto na gnudi mocno obsypujemy mąką i przekładamy na deseczkę obsypaną mąką. Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy wałek jak na kopytka. Kroimy je na niewielkie kosteczki.

7. Pozostałe masło roztapiamy na patelni i wrzucamy na nią gnudi. Smażymy aż się ładnie zrumienią, należy jednak uważać bo robią bo błyskawicznie.

8. Sos wylewamy na talerz na wierzch wysypujemy gnudi i pozostałe pieczarki.

Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.