eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Gazpacho

data dodania: 2010-06-03 17:44
autor: janek
Średnia ocena potrawy:
  • 3.875 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1kg pomidorów
  • 100g jasnego chleba bez skórki
  • 2 zabki czosnku
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 2 łyżeczki pasty harissa
  • kolendra
  • świeży ogórek

   Gazpacho – hiszpańska zupa, rodzaj chłodnika, wywodzi się z Andaluzji. Oparta na pomidorach, najlepiej bardzo dojrzałych i miękkich, do których dodaje się zazwyczaj ocet, oliwę, czosnek, paprykę, zielony ogórek i chleb. W zależności od regionu posiada swoje odmiany, różniąc się najczęściej dodatkami.

Używamy pomidorów bez skórki i gniazd nasiennych. Miksujemy składniki. Nie przestając miksować, powoli wlewamy 200ml dobrej oliwy, dodajemy około 2,5 łyżki octu cherry (lub winny czerwony) i szczyptę cukru do smaku.
Schładzamy. Podajemy z łyżką gęstego jogurtu, posypane papryką i kolendrą.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.