eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Kolorowa zapiekanka z kaszy jaglanej pod chrupiącym tofu

data dodania: 2011-08-30 16:18
autor: kikimora
źródło: kulinarneigraszki-kk.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • odrobina dowolnego mleka roślinnego
  • 5 kotletów sojowych a'lla schabowych
  • odrobina sosu sojowego
  • sól, gałązka tymianku
  • tabsco, ząbek czosnku
  • odrobina oliwy, mała marchew
  • 1/3 cukinii, łodyga selera naciowego
  • jedna średnia pieczarka
  • 1/4 małej czerwonej papryki
  • 1/3 kostki tofu naturalnego (jedna kostka-180g)
  • sok z cytryny, suszona bazylia
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • kilka pokruszonych orzechów włoskich
  • świeża bazylia do ozdoby

   Tofu kroimy na cieniutkie plasterki, solimy lekko i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy do lodówki.
Kaszę płuczemy zimną wodą, parzymy wrzątkiem i gotujemy w garnkach do gotowania na parze metodą całkowitej absorpcji w 10 łyżkach wody i odrobinie dowolnego mleka roślinnego ze szczyptą soli.
Marchew obieramy, myjemy, kroimy na plasterki. To samo robimy z pieczarką. Cukinię tylko myjemy i kroimy w półplasterki. Paprykę pozbawiamy nasion, myjemy i kroimy w paseczki. Seler naciowy pozbawiamy twardych włókien, myjemy i kroimy na średniej grubości plasterki. Wszystkie warzywa gotujemy na parze na pół-twardo (marchew ok. 13 minut, resztę warzyw- jakieś 3 minuty).
Kotlety sojowe moczymy we wrzątku z solą i odrobiną sosu sojowego przez 5 minut. Odcedzamy je i mielimy. Podsmażamy na odrobinie oliwy z wyciśniętym ząbkiem czosnku, posiekanym tymiankiem i tabasco, aż się nieco zrumieni.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W formie silikonowej lub natłuszczonej lekko żaroodpornej układamy kolejno warstwę kaszy jaglanej, zmielonych kotletów wymieszanych z warzywami, skrapiamy wszystko tabasco i sosem sojowym, sypiemy suszoną bazylią po czym układamy na całości plasterki tofu. Posypujemy suszoną bazylią, siemieniem lnianym i pokruszonymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut. Podajemy ozdobione listkami bazylii i skropione sokiem z cytryny.
Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.