eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Ciasto śliwkowo-kokosowe

data dodania: 2011-08-30 11:46
autor: dagmara_65
źródło: wkuchennymoknie.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Składniki na spód:
  • 2 szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200g cukru pudru, 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 4 łyżki wiórek kokosowych, 250 g masła, 3 żółtka
  • 3 jajka, 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Składniki nadzienia śliwkowo - kokosowego:
  • ok. 1 kg śliwek węgierek, 400 ml śmietany kremówki
  • 1 szklanka cukru + 3 łyżki do piany z białek, 240g wiórek kokosowych
  • sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 3 białka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dodatkowo:
  • cukier perlisty do posypania placka (niekoniecznie)

   Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Mąkę pszenną i pół szklanki mąki ziemniaczanej przesiewamy, dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, 4 łyżki wiórek kokosowych i dokładnie mieszamy. Na mieszankę suchych składników ścieramy na tarce mocno schłodzone masło, dokładnie mieszamy, rozcierając palcami grudki. Dodajemy jajka, żółtka, śmietanę i mieszamy dokładnie drewnianą, masywną łyżką. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 190°C na jasno złoty kolor. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.

W czasie pieczenia ciasta wykonujemy masę kokosową. Do rondelka wlewamy 400 ml śmietany kremówki, wsypujemy szklankę cukru i podgrzewamy. Gdy cukier rozpuści się, wsypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok, skórkę otartą z cytryny i studzimy. Ubijamy pianę z 3 białek, dodajemy 3 łyżki cukru, wsypujemy porcjami 2 łyżki mąki ziemniaczanej, delikatnie mieszając. Równie delikatnie mieszamy z przestudzoną ( może być lekko ciepła) masą kokosową.

Na upieczony spód wykładamy równomiernie na całej powierzchni masę kokosową. Na wierzchu układamy połówki węgierek, wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35 minut w temp. 190 °C.

Po przestudzeniu placek możemy posypać cukrem perlistym ( ale nie jest to konieczne)

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.