eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Ratatouille

data dodania: 2010-06-03 16:05
autor: janek
Średnia ocena potrawy:
  • 4.75 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 0,5 kg pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duży bakłażan
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2 listki laurowe
  • tymianek
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

   Ratatouille jest lokalnym daniem z Prowansji. Jest wiele podobnie przygotowywanych potraw na wybrzeżu Morza Śródziemnego oraz wszędzie tam, gdzie w słońcu dojrzewają pomidory, papryka, bakłażany a dostęp do świeżych ziół jest nieograniczony. Warto przygotowywać to danie w różnych wariacjach.

Proporcje składników nie muszą być restrykcyjne.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę.
Wszystkie składniki kroimy w spore kawałki lub w formy wg upodobania. Pocięte bakłażany warto nasolić i odstawić na ok pół godziny, następnie opłukać wodą - wtedy pozbawimy je goryczki i wciągną nam mniej oliwy podczas smażenia.
Pociętą cebulę zeszklić na oliwie, dodać pomidory i czosnek oraz tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem - tak powstanie nam sos.
Pozostałe pocięte warzywa smażyć osobno partiami, tak aby lekko się zarumieniły. Paprykę warto wcześniej pozbawić skórki (jeśli ktoś ma obsesję:-) piekąc ją w piekarniku - po ostudzeniu łatwo odejdzie.
Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, połączyć ze sosem, doprawić solą pieprzem i ziołami - najlepiej świeżymi, zapiec ok 15 min.
Ratatouille podawać na gorąco jako samodzielne wegetariańskie, ale pasuje również do jagnięciny, ale wszelkie mięs i ryb. Ratatouille jako dodatek najbardziej pasuje do jagnięciny, ale wszelkie mięsa i ryby mogą być podane w jej towarzystwie.
Warto danie wzbogacić fetą, kozim serem lub z grzankami z parmezanem.

Lżejsze ratatouille można przygotować, piekąc osobno warzywa w piekarniku lub grillując je. Wymieszane można udusić w garnku lub dopiec razem w piekarniku, lub podać wymieszane na talerzu i polane oliwą.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.