eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pomysł na grilla: Łosoś teriyaki

data dodania: 2011-08-25 14:18
autor: 5tkaPR
Średnia ocena potrawy:
  • 3.75 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
6 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 4 filety z łososia bez skóry, każdy po około 200 g
  • 4 łyżeczki ziaren sezamu
  • 4 łyżki sosu teriyaki

   Sezon grillowy rozpoczął się już dawno. W tym czasie mogły się Wam już przejeść tłuste kiełbasy, szaszłyki, czy karkówka. Jednak czy można odmówić sobie przyjemności spędzenia wieczoru w gronie przyjaciół, na świeżym powietrzu i oczywiście przy pysznym jedzeniu? Jeżeli nie zamierzacie rezygnować z wakacyjnego grillowania, warto pomyśleć o wypróbowaniu nowych, oryginalnych potraw.
Urządzanie przyjęć w ogrodzie stało się ostatnio bardzo modnym i często praktykowanym w Polsce zwyczajem. Oprócz ładnej pogody i dobrego nastroju, kluczowym elementem takich spotkań są grillowane przysmaki. Najczęściej serwowane dania to różnego rodzaju mięsa lub pieczone warzywa jak ziemniaki, czy cukinia. Dużo rzadziej na ruszt wrzucamy ryby. Często wydaje się, że ich dobre przyrządzenie jest kłopotliwe i czasochłonne. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Grillowanie ryb możemy sobie dodatkowo ułatwić na przykład poprzez korzystanie z gotowych marynat.
Równie smacznym, jak szybkim w przygotowaniu daniem jest łosoś teriyaki. Można go nie tylko grillować, ale też smażyć na patelni lub piec w piekarniku.

Sos można przygotować samemu, ale dużo prościej i pewniej jest użyć gotowej marynaty Teriyaki Kikkoman. To kompozycja szlachetnych składników - sosu sojowego Kikkoman, wina i wyszukanych przypraw. Nadaje wyjątkowy smak i aromat potrawom pieczonym i grillowanym.

Przygotowanie:

Podgrzać niewielką patelnię i wsypać na nią ziarna sezamu. Podgrzewać kilka minut, często mieszając, aż sezam stanie się złocisty i zacznie strzelać.
Łososia należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie polać sosem teriyaki. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. Po upływie tego czasu osączyć rybę z marynaty i grillować w oleju z obu stron na brązowo. Na koniec łososia posypać prażonymi ziarnami sezamu.
Łososia można podawać wraz z makaronem chińskim lub ryżem i białym winem. Tak przygotowana potrawa będzie stanowiła doskonałe urozmaicenie przyjęcia na świeżym powietrzu i na pewno przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.

Komentuj ten przepis


Świetny pomysł na łososia ,kupię w Lidl filety i taki przyrządzę ,użyję sosu sojowego bo terijaki nie posiadam.
2012-07-08 11:35 przez: Anonim ojej ale wypas!
2011-08-25 15:35 przez: janek



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.