eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Cukinia w pomidorach z paprykowymi kulkami mięsnymi

data dodania: 2011-08-21 11:55
autor: xandir85
źródło: xandir85-drinkme-eatme.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2 średniej wielkości cukinie, 1 puszka pomidorów w całości
  • 1 średnia cebula, ok. 300 g mięsa mielonego (polecam białe kiełbasy w miękkim flaku, gdyż są pysznie przyprawione)
  • mały pęczek szczypiorku, 1,5 łyżki mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki, 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól morska i świeżo mielony pieprz, olej rzepakowy do smażenia

   Mięso mielone przyprawić mieloną, czerwoną papryką, suszoną natką pietruszki oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i posiekanym drobno szczypiorkiem. Wymieszać dokładnie. Uformować z mięsa małe kuleczki, poukładać na talerzu. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią posiekaną drobno cebulę. Smażymy do zeszklenia i następnie układamy na patelni paprykowe kuleczki mięsne. Smażymy ok. 5 minut. Kiedy kulki będą usmażone wyciągamy je na talerz. Na patelnię wrzucamy teraz pokrojoną w plastry cukinię. Smażymy kolejne 5 minut. Kiedy cukinia lekko zmięknie solimy ją i pieprzymy. Dodajemy puszkę pomidorów, które rozdrabniamy widelcem już na patelni. Doprowadzamy do wrzenia i na koniec dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego. Idealnie komponuje się on z pomidorami. Wyłączamy ogień, przekładamy warzywa do naczynia. Dodajemy paprykowe kulki mięsne i zajadamy :) Smacznego...

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.