eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Krokiety z Bułek

data dodania: 2011-08-20 10:07
autor: evita0007
źródło: evita0007.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 3.5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 5 zwykłych bułek, 1 kg pieczarek
  • 1 czerwona papryka, 1 duża garść posiekanej natki pietruszki
  • 15dkg ser żółty (gouda), 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajka surowe, 0,5 litra mleka (2%), 2-3 łyżki oleju (do usmażenia pieczarek)
  • olej do smażenia krokietów (potrzeba nam tyle żeby krokieciki były zamoczone do połowy)
  • sól,pieprz (według uznania)

   Każdą bułeczkę rozrywamy na pół w miejscu gdzie jest przecięta. Wydrążamy środek. Pieczarki czyścimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy,usuwamy środek kroimy w kosteczkę. Wydrążony środek z bułeczek drobniutko rozkruszamy. Rozgrzewamy olej na większej patelni,wrzucamy pieczarki i paprykę-przykrywamy dusimy do miękkości.Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i delikatnie podsmażamy żeby nie było nic wody co się wytworzyła podczas duszenia. Całość przekładamy do miski,dorzucamy miąższ z bułek (mieszamy) Teraz czekamy aż farsz wystygnie.Jak już jest zimny dodajemy ser starty i natkę pietruszki.Mieszamy i Porządnie doprawiamy.Wlewamy mleko do jakiejś miseczki. I teraz każdą połóweczkę bułki moczymy w mleku Ale dosłownie wkładamy i zaraz wyciągamy żeby nam się papka z tej bułki nie zrobiła !!!!!!! W bułkę nakładamy farsz i formujemy delikatnie spłaszczając krokieciki. Roztrzepujemy w miseczce jajka dodajemy natkę i w osobnym naczyniu wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy olej na patelni. I teraz każdy nasz krokiecik moczymy najpierw w jajku potem w bułce i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z czerwonym barszczykiem, suróweczką czy pomidorkiem. Jak kto lubi :)

SMACZNEGO... .. .

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.