eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Niezły bigos staropolski

data dodania: 2011-08-19 16:14
autor: codogara
źródło: codogara.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • ok. 70 dag słodkiej kapusty
  • 2 cebule, 10 dag kiełbasy
  • 1/2 kg wieprzowiny, 10 dag wędzonego boczku
  • sól, pieprz, goździki
  • skórka pomarańczy, 10 suszonych śliwek
  • 15 sztuk prawdziwków, ziele angielskie
  • przecier pomidorowy – mały słoiczek

   Polecam dzień wcześniej zalać wodą prawdziwki i osobno śliwki. Kiszoną kapustę opłukać i pokroić. Następnie zalewamy ją wodą i gotujemy w garnku bez przykrywki. W osobnym garnku zagotować słodką kapustę z niewielką ilością wody. Przygotować duży gar, spód wyłożyć skórami od słoniny (tak, tak uwielbiam porady Magdy Gessler:) ) Następnie kapusty wrzucamy do przygotowanego garnka, dodajemy poszatkowaną cebulę. Przyprawiamy zielem angielskim, skórką pomarańczy, solą, pierzem i goździkami. Mięso kroimy na niewielkie kawałki, smażymy na tłuszczu. Kiedy kapusta w garnku zagotuje się, dodajemy do niej przysmażone mięso z tłuszczem. Następnie obieramy ze skórki kiełbasę, kroimy ją na kawałki, boczek również kroimy (na grubą kostkę). Smażymy i wkładamy do kapusty. Wcześniej moczone grzybki i śliwki wrzucamy do gara. Na samym końcu dodajemy przecier pomidorowy. Czas przygotowania takiego bigosiku to ok 8 godzin.

Najważniejsze jest żeby jak najdłużej gotować połączone ze sobą składniki. Wydobędzie to niesamowity smak i zapach.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.