eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Łosoś z pomidorowym kuskusem i sosem cytrynowo - koperkowym

data dodania: 2011-08-13 17:01
autor: yobada
źródło: yobada.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • filet z łososia podzielony na części, 300 g kaszy kuskus, 200 g suszonych pomidorów w oliwie,
  • sok z połowy cytryny, garść startych suszonych pomidorów,
  • szklanka bulionu warzywnego, sól, pieprz..
  • Składniki sosu: 200 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki majonezu, pęczek koperku, sok z połowy cytryny,
  • szczypta cukru sól, pieprz..

   Podzielonego na kawałki łososia układamy z żaroodpornym naczyniu, do którego wcześniej wlewamy oliwę ze słoika z pomidorami. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, obficie posypujemy startymi pomidorami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.
Kuskus zalewamy bulionem. Odstawiamy na 10 minut, by kasza wchłonęła płyn. Łączymy z pokrojonymi w kostkę pomidorami z oliwy, które uprzednio podsmażamy przez 2 minuty na suchej patelni. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Potrawa idealnie skomponowała się z sosem cytrynowo - koperkowym.

Sos:
Jogurt bałkański łączymy z majonezem. Dodajemy drobno posiekany koperek oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.

Komentuj ten przepis


świetny łosoś taki apetycznie wyglądający,suszone pomidory i łososia akurat kupiłam w promocji w Lidlu więc chyba się skuszę na ten przepis .
2012-12-03 13:15 przez: Mariola000



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.