eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Łosoś w orzeźwiającym sosie limonkowo-bazyliowym

data dodania: 2011-08-11 11:26
autor: Prezydentowa
źródło: kuchniaprezydentowej.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 1 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 600 g łososia (filet lub dzwonka), 1 mała cytryna, sól, pieprz, 3 łyżki masła
  • Sos maślano-cebulowy (do zapiekania): 1 mała cebula
  • 5 łyżek oliwy z oliwek (zwykłej do smażenia, nie może być extra virgin!) lub olej o neutralnym smaku (rzepakowy, z pestek winogron, kukurydziany)
  • 6 łyżek wody, 1 łyżeczka brązowego cukru, 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku, szczypta przyprawy warzywnej (typu vegeta)
  • Sos limonkowo-bazyliowy: 1/2 limonki
  • 1-2 ząbki czosnku, 1 jogurt naturalny niesłodzony (najlepiej grecki lub bułgarski), 5 gałązek bazylii
  • 1 łyżeczka białego octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku), 1 łyżeczka brązowego cukru

   Piekarnik wstawiam na 200° C, żeby się rozgrzał.
Składniki sosu miksuję, wstawiam do lodówki (powinien być zimny, kiedy będziemy go podawać).
Na małej patelni rozgrzewam na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Cebulę kroję w drobną kostkę i wrzucam, żeby się zeszkliła. Zmniejszam ogień i przykrywam patelnię. Duszę ok. 10-u minut. Potem dodaję sól, cukier, szczyptę vegety i tymianek, wodę i duszę pod przykryciem kolejne 5 minut. Wlewam łyżeczkę octu, przykrywam na dalsze 5 minut, dodaję masło, zestawiam z ognia, nie zdejmując pokrywki.
Umyte i osuszone kawałki łososia rozkładam na talerzu i szczodrze wyciskam cytrynę, odstawiam na ok.1 godzinę, obracając kawałki od czasu do czasu. Następnie lekko osuszam, nacieram solą i pieprzem i odstawiam na 10 min. Rozgrzewam dobrze 4 łyżki oliwy i smażę z dwóch stron przez 3-4 minuty na dość silnym ogniu.
Do naczynia żaroodpornego wlewam cebulowo-masłowy sosik, układam kawałki podsmażonego łososia i wstawiam do nagrzanego piekarnika, włączam funkcję "grill". Piekę ok. 10-15 minut.
Wykładam na talerze, polewając kawałki łososia w połowie sosem z pieczenia. Drugą połówkę sosem limonkowo-bazyliowym. Podaję z ziemniakami z wody i sałatą z kremowym vinegrettem. Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.