
Składniki przepisu
- filet z kurczaka
- papryka
- śmietana
- mąka
- marchewka
- miód
- czosnek
- przyprawy
- cebula
- imbir
- sos sojowy
- cytryna
- Sposób przygotowania dania
- Zobacz komentarze (0)
Mięso kurczaka pociąć na płaty, kostkę - co kto lubi. Nasolić, natrzeć czosnkiem, odstawić. Po jakimś czasie smażymy je na oliwie na rumiano. Na patelnię dorzucamy paprykę pociętą w grube części oraz 1 marchewkę pociętą w cienkie wióry oraz startą na drobno małą cebulę. Wcisnąć na patelnię 1 ząbek czosnku, podlać całość wodą i dusić aż warzywa zaczną mięknąć.
Robimy sos: pół szklanki śmietany rozbełtać z łyżką mąki i wodą. Zalewamy sosem składniki i delikatnie grzejemy mieszając. Dodać niewielką ilość zmiażdżonego korzenia imbiru, 2 łyżki miodu, 1 łyżkę sosu sojowego i sok z ćwiartki cytryny. Całość grzejemy i finalnie doprawiamy solą pieprzem. Całość ma mieć słodkawy posmak miodu i wyczuwalny aromat pozostałych składników.