eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Kurczak z miodem

data dodania: 2010-11-07 14:59
autor: janek
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • filet z kurczaka
  • papryka
  • śmietana
  • mąka
  • marchewka
  • miód
  • czosnek
  • przyprawy
  • cebula
  • imbir
  • sos sojowy
  • cytryna

   Mięso kurczaka pociąć na płaty, kostkę - co kto lubi. Nasolić, natrzeć czosnkiem, odstawić. Po jakimś czasie smażymy je na oliwie na rumiano. Na patelnię dorzucamy paprykę pociętą w grube części oraz 1 marchewkę pociętą w cienkie wióry oraz startą na drobno małą cebulę. Wcisnąć na patelnię 1 ząbek czosnku, podlać całość wodą i dusić aż warzywa zaczną mięknąć.
Robimy sos: pół szklanki śmietany rozbełtać z łyżką mąki i wodą. Zalewamy sosem składniki i delikatnie grzejemy mieszając. Dodać niewielką ilość zmiażdżonego korzenia imbiru, 2 łyżki miodu, 1 łyżkę sosu sojowego i sok z ćwiartki cytryny. Całość grzejemy i finalnie doprawiamy solą pieprzem. Całość ma mieć słodkawy posmak miodu i wyczuwalny aromat pozostałych składników.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.