eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Czekoladowa chmura

data dodania: 2011-08-07 10:24
autor: MamaBartka
źródło: mamabartka.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 250g gorzkiej czekolady
  • 125g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 175g cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • śmietana kremówka 500ml
  • cukier waniliowy

   Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej albo w mikrofali (trzeba często mieszać, żeby się nie spaliła), następnie wrzucić do niej masło i poczekać aż samo się rozpuści i całość lekko przestygnie. Ubić 2 całe jajka i 4 żółtka z 75g cukru. Z 4 białek ubić pianę dodając 100g cukru stopniowo, aby piana była lśniąca i dosyć sztywna.
Do żółtek z cukrem dodajemy powoli masę czekoladową i skórkę z pomarańczy, a następnie pianę, delikatnie mieszając. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto się zapada na środku tworząc "krater" na bitą śmietanę. Nigella śmietanę posypuje kakao, ja natomiast dałam borówki amerykańskie.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.