eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Bigos świąteczny

data dodania: 2010-11-03 10:34
autor: Pyniu
Średnia ocena potrawy:
  • 4.9375 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
9 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Kapusta kiszona - 1,5 kg,
  • Kapusta biała - 1,5 kg
  • Wołowina - 40 dkg,
  • Wieprzowina - 40 dkg,
  • Kiełbasa jalowcowa - 20 dkg,
  • Wino wytrawne czerwone - 1 szklanka,
  • Śliwki suszone - 10 sztuk,
  • Grzyby suszone - 10 dkg,
  • Cebula duża - 2 szt,
  • Koncentrat pomidorowy (opcjonalnie) - 1 łyżeczka,
  • Przyprawy: liść laurowy - 4 szt, ziele angielskie - 7 ziaren, kolendra pół łyzeczki, papryka słodka jedna łyżeczka, sól i pieprz do smaku,
  • Olej - 4 łyżki,
  • Rosół - 1 szklanka.

   Do garnka o grubym dnie wlewamy olej i podsmażamy delikatnie cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy wołowinę i dusimy ok. 20 min. następnie dodajemy wieprzowinę i dusimy kolejne 20 min. Cienko poszatkowaną białą kapustę (ja preferuję słodką bo w połączeniu z kapustą kiszoną daje bardzo ciekawy smak) i dusimy ok. 30 mi. Dokładamy kapustę kiszoną i podlewamy rosołem. Dokładnie wszystko mieszamy i dodajemy zioła, śliwki, grzyby suszone. Po godzinie duszenia bigos podlewamy winem i dusimy na wolnym ogniu przez 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Bigos będzie uduszony kiedy nabierze wspaniałego koloru i zapachu. Jego kolor zależy od wina wiec gdyby okazało się że nie jest on taki żywy to dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego i po kilku chwilach nabiera on pięknego bigosowego koloru. Bigos jest gotowy po trzech dniach. po jego uduszeniu każdego następnego dnia podgrzewamy go do zawrzenia i odstawiamy (ja zimą wystawiam go na balkon żeby się zmroził). Po trzech dniach kiedy wszystkie składniki przejdą się wzajemnie smakami można go spożywać - chociaż smak inny to i tak to jest miód w gębie.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.