eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pizza na mące pełnoziarnistej

data dodania: 2011-08-04 21:02
autor: kremlinek
źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 400 ml ciepłej wody, 2,5 łyżeczki drożdży w proszku
  • 0,25 łyżeczki cukru, 500 g pełnoziarnistej mąki
  • duża szczypta soli, podwójną porcję sosu do pizzy
  • dowolne składniki na wierzch pizzy (ja dałam odtłuszczoną mozzarellę, pieczarki, kukurydzę, cebulę i czerwoną paprykę)

   1. Do dużej miski nalej ciepłą wodę. Dodaj do niej drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut - drożdże zaczną być aktywne.
2. Kiedy drożdże zaczną rosnąć dodajemy do nich mąkę i sól. Wyrabiamy przez około 10 minut (ja mam mikser przystosowany do robienia ciężkich ciast i ze specjalną końcówką do wyrabiania ciast drożdżowych. Wyrabiał mi ciasto przez około 6 minut na średnich obrotach).
3. Uformuj ciasto w kulę. Posyp dodatkową mąką. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia przez około 2 godziny.
4. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy
5. Rozgrzej piekarnik do 230 C. Bij ciasto, ale już go nie wyrabiaj. Przełóż ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Naciskając na ciasto palcami porozciągaj je na całej powierzchni blachy.
7. Posmaruj szczodrze sosem do pizzy (pełnoziarnista pizza potrzebuje więcej płynów i składników na wierzchu, niż upieczona na normalnej mące).
8. Piecz przez około 20 minut (zależy od piekarnika)
9. Wyjmij z piekarnika. Połóż na wierzchu mozzarellę. Na nią dowolne składniki. Je także można delikatnie posypać serem i ziołami (oregano, bazylią). Piecz około 10 minut.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.