eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Anielskie leczo siostry Anieli :)

data dodania: 2011-08-01 11:52
autor: kabka
źródło: katespiehole.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2 małe cukinie (lub 1 duża), 1 papryka żółta
  • 1 papryka pomarańczowa, 1 papryka czerwona
  • 1/2 papryki zielonej (preferowana cała; w domu została tylko połowa ;)
  • 1 ostra papryczka (pominęłam; zastąpiłam 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki w proszku)
  • 20 dag boczku parzonego, 1 laska kiełbasy (użyłam podwawelską)
  • 1/2 laski kiełbasy z dzika (pominąć; znalazłam w lodówce :D), 1 cebula
  • 500 g przecieru pomidorowego (lub 6-8 pomidorów zmiksowanych blenderem)
  • kilka ząbków czosnku, pietruszka
  • sól i pieprz, duża, głęboka patelnia lub brytfanka

   Boczek kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię, gdzie go podsmażamy (topimy) na małym ogniu (użyłam najpierw odrobinkę oleju, żeby boczek mi się nie przypalił). Wszystkie warzywa myjemy w gorącej wodzie! (to tak a propos obecności wszelkich bakterii :P) Obieramy cebulkę oraz kilka ząbków czosnku, siekamy w kostkę, dodajemy do podsmażonego boczku, mieszamy. Cukinie przekrawamy wzdłuż i wszerz, po czym kroimy w większą kostkę. Kiedy cebulka zmięknie, dodajemy cukinie, przykrywamy dekielkiem, dusimy.
Cukinia puszcza sok, mięknie, zmniejsza swoją objętość/powierzchnię. Co jakiś czas mieszamy, aby zapobiec ewentualnym przypalankom. W między czasie rozkrawamy papryki, wydrążamy środki, po czym same papryczki kroimy w kostki. Kiedy cukinia "siądzie" (jak to mawia siostra Aniela ;), dokładamy pokrojone w kostki papryki. Całość dokładnie mieszamy, ponownie przykrywamy dekielkiem i dusimy. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w plasterki lub połówki.
Podnosimy znad patelni przykrywkę, mieszamy, papryka również puszcza sok, warzywa podsmażamy chwilę bez przykrycia. Wreszcie do miękkich warzyw dodajemy pokrojoną kiełbaskę, smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Leczo dokładnie mieszamy. Zgodnie z radą siostry Anieli można również poszatkować część pietruszki i dodać pod koniec przygotowywania lecza, które nabiera dodatkowego aromatu oraz smaku.
Podajemy na gorąco, np. z chlebkiem ;-) Nie będę się tu za bardzo nad nim rozwodzić, jest po prostu pyszne, pomidorowo-paprykowe. Mniam :-)

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.