eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Risotto z kalafiorem

data dodania: 2011-08-01 08:43
autor: yobada
źródło: yobada.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 400 ryżu arborio, 1 szklanka białego wina
  • 1 czerwona cebula, łyżka masła
  • starty parmezan, 1 litr wywaru warzywnego
  • 2 duże piersi z kurczaka, 1 kalafior podzielony na różyczki
  • garść suszonych, drobno posiekanych suszonych pomidorów, sól, pieprz

   Podzielony na różyczki kalafior obgotowujemy w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka doprawione solą i pieprzem. Smażymy przez kolejne kilka minut. Wsypujmy ryż. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulion - tak by wszystkie składniki były przez cały czas przykryte płynem. Ryż gotujemy w ten sposób przez ok. 20 minut, po 10 minutach dodajemy obgotowanego kalafiora. Wsypujemy suszone pomidory. Przed podaniem do risotta dodajemy łyżkę masła. Posypujemy startym parmezanem.
Gotowe!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.