eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Sernik z czarną porzeczką (na zimno)

data dodania: 2011-07-27 12:55
autor: dagmara_65
źródło: wkuchennymoknie.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm): 220 g ciastek maślanych, 100 g masła
  • Składniki masy serowej: ok. 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
  • 2 łyżki soku z cytryny, 200 - 250 ml śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • 250 g drobnego cukru, 8 - 10 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 300 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 150 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką

   Wykonanie spodu:

Ciastka kruszymy na pył, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wciskamy w dno i wyrównujemy powierzchnię ( robiłam za pomocą elastycznej, plastikowej łopatki). Wkładamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

Wykonanie masy serowej:
Czarną porzeczkę miksujemy blenderem (można przetrzeć przez sitko).
Twaróg miksujemy z cukrem, śmietaną i sokiem z cytryny.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku, stale mieszając. Jeszcze ciepła wlewamy do masy serowej cienkim strumyczkiem cały czas miksując (na zmniejszonych obrotach robota), aby nie powstały grudki.
Połowę masy serowej wylewamy na przygotowany uprzednio spód ciasteczkowy i natychmiast wkładamy do lodówki. Do pozostałej masy wlewamy małymi porcjami zmiksowane z cukrem porzeczki, dokładnie mieszamy łyżką lub robotem na zmniejszonej mocy i gdy jasna warstwa serowa zatężeje, wylewamy na nią masę serowo - porzeczkową. Ponownie umieszczamy w lodówce do całkowitego zatężenia obu warstw serowych ( najlepiej na noc ). Przed podaniem dowolnie dekorujemy.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.