eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Lasagne

data dodania: 2011-07-18 08:31
autor: duszek
źródło: potrawyregionalne.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe
  • cebula, czosnek
  • olej
  • pomidory
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
  • po 2 łyżki masła i mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • ser żółty
  • makaron lasagne

   Lasagne to rodzaj makaronu w postaci prostokątnych płatów
i danie przygotowywane na bazie tego makaronu.
Danie smaczne i fajne na spotkania ze znajomymi ale niestety trochę pracochłonne.
Mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe zmieliłam.Pokrojoną drobno cebulę i czosnek podsmażyłam na oleju na patelni, dodałam mięso i smażyłam je około 10 minut.Dodałam pokrojone i obrane ze skórki pomidory.Można użyć pomidorów z puszki bądź koncentratu pomidorowego.Wszystko mieszałam wraz z przyprawami:solą,pieprzem,bazylią,tymiankiem i oregano aż sos zgęstnieje i wyparuje z niego woda.Makaron podgotowałam w oddzielnym garnku w osolonej wodzie około 4 minuty.I teaz mając wszystkie skladniki zaczynamy.Dno żaroodpornego naczynia smarujemy oliwą i wykładamy płatami makaronu.Smarujemy je następnie sosem beszamelowym.
Przepis na sos:
około dwóch lyżek masła rozpuściłam na patelni, dodałam dwie łyżki mąki i mieszałam aż zniknęly grudki.Powoli wlewałam 1,5 szklanki mleka i dodałam łyżeczkę gałki muszkatołowej,szczyptę soli i pieprzu.Na sos wykładamy warstwę mięsa,następnie znów makaron,beszamel i mięso.W zależności od wysokości naczynia-warstw można robić dowolną ilość.Na samą górę posypałam starty żółty ser-najlepiej mozzarellę.
Włożyłam lasagne do piekarnika w temp.180 stopni na około 30 minut.
Polecam wszystkim to włoskie danie!
Robiłam również jakiś czas temu lasagne z warzywami a można również ze szpinakiem.
Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.