eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Zapiekane bakłażany z risotto i pomidorami

data dodania: 2011-07-17 16:47
autor: duszek
źródło: potrawyregionalne.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2 bakłażany, 1 szklanka ryżu do risotto
  • puszka pomidorów, dwa obrane ze skórki świeże pomidory
  • kostka bulionu rosołowego, dwie małe cebule
  • mozzarella, sól pieprz czosnek bazylia zioła prowansalskie

   Pokrojoną cebulkę podsmażyłam na oliwie na patelni.
Dosypałam do niej ryż do risotta.
Cały czas mieszałam przez około 5 minut.
Wlałam około 0,5 litra bulionu i puszkę obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów.
Świeże pomidory pokroiłam w kostkę i dusiłam około 15 minut - pamiętając, że sos pomidorowy im dłużej gotowany tym jest intensywniejszy w smaku i dodałam do ryżu.
Podczas duszenia ryż pochłaniał wodę, więc sukcesywnie dolewałam ją i wszystko dusiłam około 20 minut aż będzie miękki.Dodałam pieprz,granulowany czosnek i sól.Chociaż bulion dodał juz słonego smaku więc z solą nie przesadzajcie.
Bakłażany umyłam i pokroiłam wzdłuż na cienkie plastry.Zagotowałam w garnku wodę i blanszowałam plastry bakłażanów przez 5 minut.
Osączyłam je i wysuszyłam ręcznikami papierowymi.
Do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia wyłożyłam plasty bakłażana,posypując go przyprawami,solą i pieprzem.Następnie nałożyłam przyrządzony wcześniej ryż z pomidorami.
Posypałam go startą na tarce mozzarellą i ponownie bakłażanami.
Na wierzch posypałam ser i można ewentualnie podlać wszystko odrobiną wody.
Wstawiłam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekłam około 30-40 minut aż powierzchnia sera się zarumieni.

Możecie (to wersja dla pożeraczy mięs) dodać warstwę z np.szynki parmeńskiej albo podsmażonego,chrupiącego, wędzonego boczku.

Zdjęcie być może nie oddaje smaku dania...ale zapewniam,że smakowało rewelacyjnie!
Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.